За първи път Фермерският фестивал „Произведено във фермата“ гостува в Университета по хранителни технологии /УХТ/ – Пловдив. Фестивалът бе организиран точно в деня, в който в Университета бе организирана 67-мата Научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии 2020“: този път в смесен  формат онлайн и с присъствие на участници според противоепидемиологичните изисквания.

Преди началото на научния форум проф. Пламен Моллов  даде старт на Фермерския фестивал. Той определи събитието като отлично начало на едно ползотворно сътрудничество, което е мост между хранителната академична наука и опита на производители, които създават здравословни храни. Ректорът благодари на организаторите от Фондацията за биологично земеделие  БИОСЕЛЕНА и специално на Блага Генева, възпитаничка на Университета, която допринесе много за реализация на идеята за Фестивала в УХТ.

От „Произведено във фермата“ бяхме подготвили  пет демонстрации с дегустация:* биошийтаке с фермерско масло на тиган;*  билкови чайове „Чакра“;* правене на свещи и фигурки от пчелен восък и  биоцаревични макарони;* варене на сладко от люти чушки, дегустирано върху фермерско сирене с печени биоорехи.

Всички продукти предизвикаха огромен интерес – пловдивчани и гостите на града се радваха, че могат не само да вкусят, но и да си купяткачествени фермерски и занаятчийски храни. Посетителите разпитваха за полезните качества на маслото от черен кимион и с удоволствие дегустираха от пчелните продукти.

При обиколката си по масите на участниците, проф. Моллов и неговите заместници – доц. Атанаска Тенева и доц. Галин Иванов, на щанда на УХТ дегустираха от уникалните иновативни колбаси, но не пропуснаха и традиционните, изработени по БДС. Те са направени от студенти в часовете по практика, разказаха доц. Десислав Балев и гл.ас. Десислава Вангелова от Катедра „Технология на месото и рибата“.

От БИОСЕЛЕНА и „Произведено във фермата“, че този първи Фермерски фестивал в УХТ ще постави началото на дългосрочно ползотворно сътрудничество: редовни фермерски пазари в  Университета. Защо не и специалност „Качество на фермерските и занаятчийските храни“?