В деня на отворените врати на 2 ноември 2021, вторник, млади ромски семейства ще покажат на гости своя малък шафранов бизнес в планинското село Джурово, близо до София. 

Мария и нейните близки  ще покажат какви умения са усвоили в новия им занаят: производство на шафран. Всеки е добре дошъл да види нивите им, които засадиха с шафран през лятото, как ги поддържат и какви добиви очакват. И разбира се, да споделят опита на начинаещи в шафрановото производство. В лицето на Стоян Дурков  от Violeta Saffron Farm– опитен производител на шафран, семействата имат сигурен ментор, който им помага и консултира за всичко, свързано с шафрана и неговото производство.

Събитието се организира се в рамките на проекта „Деца с бъдеще – фермери, занаятчии, предприемачи” на Фондация за биологично земеделие Биоселена , който започна през юни с финансовата подкрепа на фондация „Обществен борд на TELUS International Bulgaria“.

Проектът работи конкретно с четири семейства с деца от ромската общност, които се ангажираха с пчеларство и шафраново производство. Те са напътствани  от трима опитни производители, които редовно предлагат своята продукция на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ в София Теодор Пушкаров- потомствен пчелар и ментор на младите пчелари в проекта, Стоян Дурков – производител на био шафран и ментор на семействата, ангажирани в шафрановото производство и основният двигател и местен координатор – Владимир Петров, който е собственик на дърводелски цех в селото и от дълги години работи с местната ромска общност.

Амбицията на проекта и на ромските семейства е не само да произвеждат шафран и мед, но и да започнат да ги предлагат на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“, който се организира всяка сряда и петък пред Министерството на земеделието в София.

 

За желаещите да дойдат:
Денят на отворените врати се организира на 2.11.2021 год., вторник. Всички желаещи са добре дошли. Мястото не е леснодостъпно , затова очакваме желаещите да дойдат, в 10 часа пред кметството на Джурово, откъдето ще продължим към шафрановите ниви. Елате с удобни обувки (най-добре с гумени ботуши).
Важно!
Събитието няма да се проведе, ако времето е лошо: дъждовно и кално.