Открит ден по проекта Релакс

Има ли ефективни препарати срещу гъбните болести по малината (петносване на пъпките-дидимела и антракноза), които да заместят частично или напълно медните средства, използвани сега? На открит ден в опитно поле с малини в ИПЖЗ-Троян показваме резултати от работата ни по алтернативи.

В момента и био, и конвенционалните производители използват медните препарати, но две седмици преда беритбата на първите плодове трябва да спрат всички пръскания. Малините, ягодите и другите червени плодове не са трайни, при тях процесите на гниене настъпват за часове, а има моменти и периоди от време през които не може да се употребяват препарати, в същото време болестите и неприятелите ги увреждат, особено при влажно и топло време.

Решение обаче има: безвредни заместители на медните препарати! Пан-европейският проект RELACS, в който и Фондация БИОСЕЛЕНА партнира, изпитва в реални условия ефекта от прилагането на тези нови препарати върху различни култури (плодове, зеленчуци, лозя, малини, маслодайна роза) едновременно в няколко европейски страни: Германия, Швейцария, Италия, Франция, Испания, България и Унгария.  В България работим с малини, като за опитите, които правим вече втора година, избрахме малина от сорта Туламин, летен тип на плододаване, много родовит и добивен, но чувствителен на заболявания.

На 20.07.2020 беше направено междинно отчитане на състоянието и развитието на двете болести по малината. За отчет взехме нормално развити леторасти от пролетта до момента. По тяхното здравно състояние и развитие се проследява и отчита предпазното действие на заместващите препарати. За точното изчисление на процентното нападение е необходимо техническо време за обработка на събраните данни.

Предварителните изчисления сочат, че действието на двата препарата на основата на растителни екстракти (RS-63 и RS 139) имат много добро предпазно действие и процентът на нападение при тях е с по-ниски стойности от тези които са пръскани с меден препарат в референтните участъци. Малко по високо е нападението в участъците пръскани с третият заместващ препарат – вид форма на рядка захар.
Това е само междинно отчитане и когато се получат точните числа, ще ги огласим. До краят на вегетацията има много време. В момента приключва и брането на плодовете. Растенията, които са дали вече плод, изсъхват и трябва да се премахнат. А на тези, които са израсли тази пролет, им предстои още растеж и развитие.

Вижте репортаж от деня по Агро ТВ:

За участниците беше представено разпределението на участъците и повторенията за да бъде възможно най-обхватен опита при отчитането.

Всички можеха да видят и да опитат от плодовете, запознаха се с особеностите на сорта и началото на развитието на заболяванията по нападнатите леторасти и начина за отчитане на нападението.
Тези резултати и резултатът от 2019 година бяха представен при обсъждането на опита. Допълнително беше направено предложение да се направи изследване на растения от от опитните участъци пръскани със заместващите препарати дали са повлияли и за др. важни по малината болести като Кониутириум – загиване на стъблото и Черно кореново гниене, което може да се изследва след приключване на вегетацията и вземане на съответните проби.

В открития ден участваха доц. Диян Георгиев, директор ИПЖЗ, Божидар Петков – Българска асоциация на малинопроизводителите, агрономи, експерти, производители.